Kýta sušená
Středa 22.2.2012 Prase na porážce.
Čtvrtek 23.2.2012 Odležení půlek.
Pátek 24.2.2012
Příprava kýt v podání mistra řezníka Ivoše Slavíčka.

Já (Jegor)
Zvážení,ořezání a masírování.
2 x Vepřová kýta po 11 kg
Pátek 24.2.2012 11,30 hod Nasoleno solí.

Uloženo

Po 6 dnech Čtvrtek 1.3.2012 očistěno od zbytku soli,masírováno a osušeno.

Nanesen pepř.

Čtvrtek 1.3.2012
Znovu nasoleno a uloženo na 18 dní



Pátek 16.3.2012 Lehce očístěno od soli a potřeno vínem

Zváženo 10 kg

Zavěšeno na 60 – 80 dní

Po 60 dnech 14.5.2012 umyto od soli tlakem vody


Lehce dočistěno kartáčem.

Po očistění polito bílým vínem a necháno zaschnout.

Nanesen pepř.
Na 10 dní ponecháno přirozeně na slunci


Neděle 20.5.2012. Po sedmi dnech sušení na slunci a ošlehávané větrem z vysočiny se kýty přesouvají do sklepa.

První zrání To musí probíhat při správné kombinaci venkovní a vnitřní vlhkosti prostředí. Kýta ztrácí dalších 8-10% své původní váhy.Stárnutí 3 měsíce teplota +14,5°C – +16,5°C vlhkost 70% - 80%


Značeni 10.6.2012

12.9.2012
Vložení do stojanu



7.1.2013
Kýta načnuta po 320 dnech tj.10 měsíců a 14 dní.






29.1.2013






Poslední plátky.

Pátek 1.3.2013 Konec.

Mohli by jsme se potkat?
(václav slavíček, 18. 12. 2014 17:40)